Thursday, 24 October 2013

MOTIVASI MUSLIM

Dalam satu keramaian, seorang anak kecil sedang memerhatikan belon dilepaskan ke udara dan satu persatu belon itu naik dan menghilang. Ada yang berwarna merah, hijau, coklat dan berbagai lagi warna kegemaran kanak-kanak,namun anak ini tidak melihat belon warna hitam.

“Apakah belon warna hitam akan juga naik seperti belon-belon lain ayah?” Tanya di anak kecil itu kepada ayahnya yang berdiri tekun memerhatikan gelagat manusia ramai yang melepaskan belon masing-masing ke udara.

“Nak, bukan warna belon yang menentukan belon itu naik tetapi yang menentukan belon itu naik atau tidak ialah apa yang ada dalam belon itu.” Jawab di ayah dan si anak mengangguk-angguk seolah-olah faham dengan kata-kata ayahnya.

Ternyata yang menaikan belon ialah gas yang ada dalam belon itu, bukan warna belon itu. Kiasan ini boleh kita aplikasikan kepada kemajuan diri manusia. Naik turunnya manusia dalam kehidupan ini bergantung kepada kualiti dalamannya, bukan kondisi luaran. Jika kualiti dalaman manusia itu unggul, maka apa saja yang dia lakukan akan memberi impak positif pada dirinya dan lingkungan hidupnya. Karakter dalamannya menentukan gagal jaya hidupnya bukan factor-faktor luaran.

Kekuatan dalaman diri tidak boleh dibina secara spontan (segera), namun ianya bermula dari pendidikan keluarga, watak ayah dan ibu akan menjadi ikutan anak-anak dalam proses pembesaran mereka. Nilai-nilai murni mesti dinyatakan dan dipraktekkan dengan tegas dalam keluarga. Nilai-nilai sejagat seperti jujur, amanah, tidak sombong dan sebagainya harus menjadi amalan hidup. Rasulullah s.a.w. adalah contoh terbaik dalam akhlak mulia. Beliau diutuskan ke dunia ini ialah untuk memperbaiki akhlak. Menjadi rahmat seluruh alam.

Banyak ayat-ayat Al-Quraan dan hadith-hadith Rasulullah s.a.w. menekankan agar manusia memiliki akhlak yang mulia dan jatidiri (kekuatan dalaman) yang mantap. Jika tidak apa saja pembangunan yang kita lakukan hanyalah menunggu masa untuk hancur di tangan-tangan manusia yang berakhlak buruk.

Sifat ihsan misalnya mendidik jiwa agar selalu berlaku baik dan jujur walau pun tiada manusia yang melihat, namun Allah s.w.t. senentiasa melihat apa saja yang kita lakukan. Ketika berpuasa tiada siapa yang tahu kita berpuasa atau tidak, namun Allah s.w.t. tahu semua apa yang kita lakukan. Sebab itulah sifat jujur ini menjadi sifat utama diri yang patut dimiliki. Seharusnya yang patut kita takut hanyalah Allah, bukan manusia biasa seperti kita. Manusia boleh datang dan pergi, namun Allah tetap ada bersama kita walau di mana pun kita berada. Siapakah yang akan membantu kita secara jujurnya dalam waktu kita susah dan juga senang? Dalam zaman manusia semakin bersifat materialistic ini kekuatan dalaman diri sangat penting. Melalui ilmu dan pembacaan kita dapat melakukan muhasabah (audit diri) hampir setiap saat, menilai apakah jalan yang kita tempoh sekarang ini sesuai dengan kehendak Allah dan RasulNya atau tidak.

Dalam sebuah hadith, Rasulullah S.A.W. bersabda ketika menggali Parit Khandaq; “..Constantinople (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera……” (Hadis riwayat Imam Ahmad)

Sejak terbitnya hadith tersebut umat Islam berlumba-lumba membebaskan Constantinople untuk mendapatkan penghormatan yang dijanjikan oleh Allah swt di dalam Hadis tersebut. Walau bagaimanapun, kesemua kempen yang dilancarkan menemui kegagalan. Di antaranya, 5 kempen di zaman Kerajaan Umayyah, 1 kempen di zaman Kerajaan Abbasiyah dan 2 kempen di zaman Kerajaan Uthmaniyah.

Di dalam salah sebuah kempen semasa zaman Kerajaan Umayyah, seorang sahabat besar Nabi saw iaitu Abu Ayyub Al Ansary R.A. telah syahid dan dimakamkan di bawah dinding kubu Kota Constantinople di atas wasiatnya sendiri. Apabila ditanya kenapa beliau ingin dimakamkan di situ maka beliau menjawab, “Kerana aku ingin mendengar derapan tapak kaki kuda sebaik-baik raja yang akan mengetuai sebaik-baik tentera semasa mereka membebaskan Constantinople”. Begitulah teguhnya iman seorang sahabat besar Nabi saw.

Hadis Nabi saw ini direalisasikan hampir 800 tahun kemudiannya oleh Sultan Muhammad Al Fatih, khalifah ke-7 Kerajaan Uthmaniyyah dan 150,000 orang tenteranya.

Siapakah Sultan Muhammad Al Fatih? Apakah kehebatan Baginda dan tentera-tenteranya sehingga disebut “sebaik-baik raja” dan “sebaik-baik tentera” di dalam hadis tersebut.

Itulah sebahagian daripada kekuatan dalaman ummat Islam terdahulu. Kekuatan dalam Sultan Muhammad Al Fatih telah ditanam oleh datuk beliau sejak kecil lagi dengan membawa Muhammad Al Fatih ke pinggir kota Constantinople dengan mengatakan bahwa, suatu hari nanti cucunya akan menawan kota itu. Ternyata kekuatan dalaman yang ditanamkan kepada Sultan Muhammad Al Fatiha menjadi suatu kekuatan yang tidak dapat dikalahkan oleh sesiapa pun dan betapa kuat sekali pun gelombang yang menentang namun kekuatan itu akan dapat menewaskan segala rintangan. 

Mari kita pupuk kekuatan dalaman berasaskan Al-Quraan dan Al-Hadith dalam diri dan jiwa anak-anak kita agar mereka hidup dengan suatu kekuatan luar biasa dalam diri mereka sendiri tanpa mengharapkan kekuatan lain selain daripada kekuatan Allah s.w.t dan panduan Rasulullah s.a.w. Nabi Muhammad.

No comments:

Post a Comment