Monday, 14 November 2016

MENANGANI SUAMI BARANOLEH : Cr. Ahmad Kamal bin Ariffin, Phd.(012 6650387)


PENDAHULUAN
Suami baran atau  pemarah adalah ibarat parasit atau racun yang akan merosakkan kebahagiaan hati seorang wanita yang menjadi isterinya. Kemudian, ia akan berjangkit kepada anak-anak. Anak-anak akan mengalami tekanan perasaan. Isteri dan anak-anak akan menjadi rasa tidak selamat. Mudah mengalami kemurungan dan imej diri akan kelihatan berserabut, tidak ceria dan lemah semangat. Justeru, suami baran atau pemarah juga merupakan ayah yang baran. Suami, ayah atau lelaki yang panas baran tergolong dalam kalangan lelaki yang rendah moral dan tidak berkualiti. Lelaki yang rendah moral dan tidak berkualiti memang ada di muka bumi ini. Kewujudannya jika tidak dibendung atau dirawat boleh menimbulkan banyak masalah psikososial dalam kalangan masyarakat.

ISU
Seorang lelaki yang menjadi suami dan ayah dalam sesebuah keluarga bersikap panas baran adalah kerana;
1.      Dia tidak berilmu dari aspek sahsiah seorang suami
2.      Dia mungkin ada pengetahuan, namun dia tidak amalkan
3.      Dia pentingkan diri sendiri. Lebih suka memenuhi hawa nafsu sendiri dari segi makan minum, fesyen dan hiburan.  Akibatnya hatinya mati. Maka terbentuk jiwa yang keras, tidak berperi kemanusiaan dan mudah mengamuk di dalam  rumah jika ada sesuatu perkara yang mengguris hati dan meniriskan duit poketnya.
4.      Dia sedang alami dua penyakit merbahaya. Satu sakit poket, kedua sakit penyakit misalnya sakit jiwa, sakit hati, sakit pinggang, sakit kulit dan seumpamanya.

Banyak isu yang berupa krisis dan konflik  rumahtangga dalam kalangan rakyat kita yang berfokus kepada sikap suami misalnya;

1.      Suami pukul isteri
2.      Suami maki hamun isteri
3.      Suami tekan perasaan isteri di rumah
4.      Suami panas baran
5.      Suami terlalu kuat buruk sangka
6.      Suami dera anak
7.      Suami maki hamun anak
8.      Suami boros berbelanja
9.      Suami utamakan kawan-kawannya berbanding keluarga
1.  Suami banyak skandal

Jika kita perhalusi, memang ia berpunca daripada hati kalangan lelaki atau suami atau ayah yang lemah dari segi nilai iman, baik hati, penyabar dan ihsan terhadap dirinya sendiri dan orang lain. Orang lain disini bermaksud terhadap pihak isteri, anak-anak dan ahli keluarganya. Ia selari sebenarnya dengan Sabda Nabi Muhammad SAW yang bermaksud “Sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul darah. Jika darah itu baik,maka baiklah seluruh tubuh badan itu. Jika ia buruk, maka buruklah seluruh tubuh badan itu. Maka ianya adalah hati”. (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim).

FORMULA PENYELESAIAN MASALAH
Umumnya, masyarakat sangat berharap supaya pendidikan psikologi rumahtangga didedahkan supaya semua pasangan yang ingin berkahwin diberi kursus dengan tujuan;

1.      Mencegah sikap negatif dalam kalangan suami dan isteri
2.      Mencegah perceraian
3.      Mencegah krisis rumahtangga
4.      Membentuk institusi keluarga yang bahagia
5.      Melahirkan anak-anak yang sihat dari segi jasmani, emosi, rohani dan inteleknya.

Pendidikan psikologi rumahtangga bahagia dapatlah digambarkan misalnya melalui hasrat nurani anak-anak melalui bait lagu nasyid kumpulan Sarjana  berikut;

Sedamai taman Firdausi
Limpahan kasih sayang sejati
Seharum semerbak kasturi
Mengharum hidup insani

Indanya damainya
Keluarga yang bahagia
Itulah idaman impian setiap insan
Yang dahagakan belaian
Serta kasih dan sayang.

Oh ayah oh ibu dengarlah rintihan
Dan luahan hatiku yang dahagakan  kasih
Jiwaku terasa terseksa ketandusan kasihmu
Marilah kita bina bersama-sama
Keluarga bahagia.

Jelasnya, bukan pihak isteri sahaja yang dahagakan kasih sayang dan role model kepimpinan yang mulia (mahmudah) daripada seorang suami dan bapa dalam sesebuah keluarga, malah yang lebih penting adalah oleh kalangan anak-anak.
Pada hemat saya, berdasarkan hadis Nabi SAW, bahawa kunci kebahagiaan rumahtangga adalah hati yang suci. Hati manusia hanya Allah yang boleh membolak balikkannya. Allah yang jaga hati manusia. Soal hati memang sulit untuk dikuasai melainkan berkat doa dan latihan kendiri yang utuh/gigih  tanpa mengenal putus asa.

Para suami dan isteri yang telah membaca atau terbaca hasil penulisan saya ini bolehlah berazam untuk menjadi insan yang soleh/solehah dengan melalui proses gerak tindak berikut;

1.      Adakan solat sunat hajat. Mengadulah kepada Allah akan belas rahmat bantuan dari-Nya. Pesan Nabi Muhammad SAW yang bermaksud “ Pergilah pada hamba, lalu aku timpakan pelbagai ujian kepadanya kerana aku ingin mendengar rintihannya kepada-Ku” – Hadis Qudsi Riwayat Tabrani).
2.      Baiki, bina dan latih hati sendiri untuk menjadi insan bertakwa. Makanan hati ialah mengaji AlQuran dan baca tafsirnya, banyakkan bersedekah, berbuat baik kepada ibubapa dan guru-guru, menghadiri majlis-majlis ilmu agama di surau/masjid, membaca buku yang bagus-bagus, melihat keindahan alam berupa air lautan dan hidupan flora dan fauna yang pelbagai di dalam hutan.
3.      Berdoa terus minta Allah buka hati suami menjadi insan yang soleh/bertakwa. Orang soleh dia tidak panas baran.  Namun, atas sifat manusia yang lemah, tidak sempurna, maka dia jua mudah lupa. Ibarat kata orang Putih “ I’m not perfect, I know that. I make mistakes, I know I do…and I know that I will always love you…….”.Begitulah…..
4.      Orang lelaki yakni suami kelemahannya ialah pujuk rayu. Gunakan skill pujuk rayu tahap bidadari di syurga dengan objektif supaya suami teringat betapa Allah maha esa, Allah murka kepada suami yang bersikap baran terhadap isteri dan anak-anak, Allah kasih kepada hambanya yang penyayang terhadap isteri dan anak-anak. Selangi kata-kata pujuk rayu anda itu dengan pelukan dan usapan kasih sayang di tubuh suami anda.
5.      Tingkatkan daya ketundukan dan penghormatan isteri terhadap suami khususnya tatkala meraikan kepulangan suami dari bekerja di luar. Elak sikap suka buruk sangka, membebel dan mengungkit-ungkit akan kefungsian anda yang kononnya isteri ada hak, dah masak, dah kemas rumah, dah tolong cari duit, dah itu ini dan seumpamanya. Ia disebut kunci kepada krisis rumahtangga berpunca daripada komunikasi yang tidak berkesan di dalam rumahtangga.

Insya Allah, dengan mengamalkan 5 perkara mahmudah yang saya cadangkan diatas, akan terbitlah hati berikut:

1.      Hati yang sahih (Qalbun Sahih) yakni hati yang suci, bersih dan bebas daripada segala gangguan yang menyebabkan terhalangnya manusia melaksana perintah Allah dan bersikap lemah lembut terhadap isteri dan anak-anaknya.

Kemudian, akan bebaslah seseorang suami atau insan itu daripada 2 jenis hati berikut iaitu;

1.      Hati yang mati ( Qalbun Mayyit) yakni hati yang bersifat degil, angkuh dan mudah marah (ammarah). Orang yang miliki hati begini dianya malas untuk laksanakan solat dan amalan ibadah. Manusia yang miliki hati begini dia disukai iblis. Dia mudah terjerumus menjadi ahli neraka di akhirat kelak. Di dalam syurga, orang didalamnya ketika di dunia tidak langsung panas baran dan melakukan kekerasan terhadap orang lain dari segi perkataan dan juga perbuatan.
2.      Hati yang sakit ( Qalbun Maridh) yakni hati yang masih mempunyai harapan untuk hidup bahagia namun dalam hati nya itu masih wujud benih-benih penyakit ammarah atau panas baran. Mereka begini iman dan sahsiah nya tidak mantap. Sekejap OK sekejap Ko. Suami atau  orang macam ini tidak bagus.

KESIMPULAN

Sikap panas baran jelas merupakan terbit daripada hati yang lalai. Kelalaian menjadikan manusia termasuk para suami lupa akan hakikat dirinya sekadar hamba Allah yang lemah. Lupa akan hakikat hidup di dunia ini adalah sementara.  Umumnya hayat hidup manusia di muka bumi ini sekitar 63 tahun sahaja. Ikut usia Sunnah Nabi SAW. Jelasnya, hidup didunia ibarat jambatan ke akhirat. Ibnu Umar R.A telah berkata, bahawa Rasullullah SAW telah bersabda yang maksudnya “Jadilah kamu didunia ini seolah-olah kamu adalah orang asing atau sebagai orang yang melalui sesuatu jalan”.  Seterusnya, Ibnu Umar  telah menjelaskan bahawa “Apabila kamu berada di waktu petang, janganlah kamu menungu di waktu pagi. Dan jika kamu berada diwaktu pagi, janganlah kamu menunggu diwaktu petang. Manfaatkan kesihatanmu sebelum sakitmu dan hidupmu sebelum datangnya kematianmu. Jelasnya, kunci melembutkan hati manusia ialah iman dan takwa. Allah adalah kekuatan. Untuk mencari kekuatan maka carilah Allah. Ibarat kata orang Inggeris “God’s pleasure, blessing and guidance”.

No comments:

Post a Comment